غذاهای فوق فرآوری شده به همه اعضای مهم بدن صدمه میزنند_آینده
به گزارش آینده
پژوهش تازه محققان زنگ خطر بزرگی را برای سلامت جهانی به صدا درآورده است. مطابق یافتههای تازه، مصرف غذاهای فوق فرآوریشده (UPF) به تکتک ارگانهای مهم بدن صدمه میرساند. محققان هشدار خواهند داد که مقابله با این بحران، نیازمند کاری شبیه مبارزه با صنعت دخانیات است.
بر پایه گزارش گاردین، محققان بینالمللی از چندین دانشگاه گوناگون دریافتند مصرف غذاهای فوق فرآوریشده با صدمه به همه سیستمهای اندامی مهم بدن مرتبط است و خطر ابتلا به دهها بیماری مزمن را افزایش میدهد. نتایج حاصل از بازدید ۱۰۴ مطالعه طویل مدت مشخص می کند که رژیمهای غذایی سرشار از UPF، خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی، چاقی و حتی افسردگی را بالا میبرند.
پروفسور «کارلوس مونتیرو» (Carlos Monteiro) از دانشگاه سائوپائولو میگوید: «شواهد مشخص می کند که بدن انسان از نظر بیولوژیکی برای مصرف این مواد طراحی نشده است.» این غذاها زیاد تر دارای ویژگیهای زیر می باشند:
- کیفیت تغذیهای زیاد پایین (قند و چربی بالا، پروتئین و فیبر کم).
- حاوی مواد شیمیایی و افزودنیهای زیان اور.
- طراحیشده برای پرخوری (به علت طعمدهندههای مصنوعی).
صدمههای غذاهای فوق فرآوریشده به بدن
محققان برای شفافسازی نوشته، از سیستم طبقهبندی Nova منفعت گیری میکنند که غذاها را بر پایه مقدار فرآوری به چهار گروه تقسیم میکند. گروه چهارم یا همان «فوق فرآوریشده»، شامل محصولاتی است که فرمولاسیون صنعتی دارند و در خانه قابل تهیه نیستند.
برای تشخیص این محصولات به جستوجو این نشانهها باشید:
- وجود موادی که در آشپزخانه معمولی یافت نمیشوند (همانند پروتئین ایزوله یا شربت فروکتوز).
- منفعت گیری از افزودنیهای زیبایی و طعمدهنده (رنگها، امولسیفایرها و شیرینکنندههای مصنوعی).
- بستهبندیهای دلنشین که برای جایگزینی قولهای غذایی سنتی طراحی شدهاند.
علت مهم افزایش مصرف این غذاهای زیان اور، استراتژیها متعدد شرکتهای بزرگ مواد غذایی است که سود مالی را بر سلامت عمومی مقدم میدانند. این گزارش پافشاری میکند که جانشینشدن غذاهای تازه با غذاهای صنعتی یک انتخاب فردی نیست؛ بلکه نتیجه فعالیتهای شرکتهای چندملیتی است. این شرکتها با بازاریابی گسترده، لابیگری سیاسی و سرکوب سیاستهای بهداشتی، تلاش در عادیسازی مصرف محصولاتی همانند نوشیدنیهای گازدار، تنقلات بستهبندیشده و غذاهای آماده دارند.
اکنون، بیشتر از نیمی از کالری مصرفی در رژیم غذایی مردم آمریکا و انگلستان از همین غذاهای فوق فرآوریشده فراهم میشود. این آمار در بین جوانان و اقشار کمدرآمد حتی به ۸۰ درصد نیز میرسد.
نویسندگان مقاله اعتقاد دارند که راهکار مهم، اعمال قوانین سختگیرانه دولتی است، نه تکیه بر اراده فردی. آنها نظر میکنند که دولتها باید دقیقاً همان مسیری را طی کنند که دههها پیش برای کنترل تنباکو طی کردند. برای مثال میتوان روی بسته این غذاها هشدارهایی درج شود.
یافتههای این پژوهش در ژورنال The Lancet انتشار شده است.
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکارها