حسگری که غذای فاسد را بو میکشد_آینده
به گزارش آینده
امکان پذیر اکنون یک خیار یا یک بسته مرغ در یخچال شما باشد که فراموش شده، کم کم فاسد میشود و مقصد آن سطل زباله است اما احتمالا به زودی یک راه برای کنترل خودکار غذا وجود داشته باشد و وقتی که فاسد شدن غذا اغاز شود، به شما هشدار دهد. این وعده پژوهشگران «دانشگاه تونگجی»(Tongji University) درمورد فناوری جدیدی است که غذاهای در حال فاسد شدن را بو میکشد و از طریق یک اپلیکیشن تلفن همراه به کاربر خبر میدهد.
به نقل از ادونسد ساینس نیوز، این فناوری ابداعشده با الهام از حواس انسان میتواند بگوید که آیا غذاها تا این مدت هم برای خوردن خوب می باشند یا خیر. این سیستم از چندین حسگر برای تشخیص مواد شیمیایی خاصی منفعت گیری میکند که در عکس العمل به فاسد شدن غذا و تحول رنگ ترشح خواهد شد.
پژوهشگران میگویند، این فناوری یک راه حل عملی را برای یک مشکل جهانی اراعه میدهد. آنها در مقاله پژوهش خود نوشتند: این پژوهش به طور کلی یک راهبرد را برای بو کشیدن اراعه میدهد که امکان نظارت در محل، در لحظه و حساس را برای برسی کیفیت غذا فراهم میکند و در نهایت به افت ضایعات غذا و تشکیل قیمت اقتصادی قابل دقت میانجامد.
این فناوری تازه روی یک چارچوب آلی ساخته شده که توسط مولکولهای هیدروژن پیوند خورده و یک ساختار شبکهای سفت و سازمانیافته را راه اندازی میدهد که با فلز خاکی کمیاب یوروپیوم تحکیم شده است. این ساختار یک ماده متخلخل را با حفرههای ریز تشکیل میکند که به آن امکان میدهد تا به طور انتخابی با مولکولهای مورد نظر همانند مولکولهای آزادشده در تاثییر فاسد شدن مواد غذایی تعامل داشته باشد.
این دستگاه ابتدا برای شناسایی مولکولهایی طراحی شده می بود که آمینهای بیوژنیک نام دارند و ترکیبات حاوی نیتروژن می باشند که زمان شکسته شدن آمینواسیدها –عناصر سازنده پروتئینها- راه اندازی خواهد شد. آنها در تعداد بسیاری از سیستمهای سالم از جمله در بدن ما به گفتن تنظیمکننده سختی خون و ناقل عصبی یافت خواهد شد اما در مواد غذایی، انباشتگی آنها به علت اغاز فاسد شدن غذا صورت میگیرد و نشانه فساد یا تخمیر است.
حسگر این گروه پژوهشی در نوعی ژل تعبیه شده است که در عکس العمل به تماس با این مولکولها تحول رنگ میدهد و معیار بصری آشکاری را از اغاز فاسد شدن غذا تشکیل میکند. راه حلهای قبل برای تشخیص آمینهای بیوژنیک به تنظیمات آزمایشگاهی پیچیده نیاز داشتند یا فقط یک بار قابل منفعت گیری بودند و حتی زبالههای بیشتری را تشکیل کردند اما ژل ابداعشده در این پژوهش، در دماها و رطوبتهای گوناگون پایدار است و حتی میتوان آن را مجدد مورد منفعت گیری قرار داد.
هنگامی که تصویری از تحول رنگ به یک اپلیکیشن تلفن همراه هوشمند نشان داده میشود، عکس را تجزیه و تحلیل میکند تا مقدار تازگی ماده غذایی را تشخیص دهد. اگر قرار باشد این فناوری از آزمایشگاه به خانه مردم منتقل شود، یک معیار آشکار و کاربرپسند را از تشخیص تازگی غذا در عرض چند ثانیه نوید میدهد.
این پژوهش در مجله «Advanced Functional Materials» به چاپ رسید.
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکارها 
