دلار را به بالای ۱۱۰ هزار تومان می رسد/ نظام باید بین بقای خودش و بقای مافیاها یکی را انتخاب کند_آینده
به گزارش آینده
در روزهای تازه بازار ارز بیشتر از چند ماه قبل متلاطم شده و با وجود این که قیمت دلار اکنون در نزدیک به ۸۸ هزار تومان نوسان میکند، اما این ارز آمریکایی طی این هفته حتی کانال ۹۲ هزار تومان را هم لمس کرد. بازار ارز ایران این روزها در حالت کابوسواری به سر میبرد که کارشناسان از ماههای قبل درمورد آن هشدار داده بودند؛ بازاری که بهشدت ترمز بریده است و اکنون فردی حاضر نیست پاسخگوی این شرایط باشد. اگرچه وزیر اقتصاد به صراحت حرف های که مدیریت بازار ارز برعهده بانک مرکزی است، اما شواهد اینگونه مشخص می کند که فردی توان مدیریت این بازار را ندارد و بازار ارز بر همه بازارها چیره شده است. حال آیا باید چشم به راه باشیم که قیمت دلار، صد هزار تومان را نیز رد کند؟
هیچکدام از نهادهای اقتصادی مسئول، اختیار تصمیمگیری ندارند
این سوال را از حسین راغفر، تحلیلگر اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا پرسیدیم و او نیز در او گفتگو با خبرنگار دیدهبان ایران، با اشاره به افزایش قیمت ارز و تاثییر مدیریت بانک مرکزی بر بازار ارز سرزمین، گفت: اکنون هیچکدام از نهادهای مسئول اقتصادی در سرزمین، اختیار کافی و ملزوم را برای تصمیمگیری ندارند. اگر هم سیاستی را نقل میکنند، زیاد تر به علت توجیه مواضع غلطی است که اتخاذ کردهاند که متاسفانه دستور میگیرند و آن را اجرا میکنند.
او گفت: این افراد و این مسئولان، تصمیمگیرنده نیستند و به وضوح میتوان دید ۸ میلیارد دلار برای واردات قطعات ماشین، ۴ میلیارد دلار برای واردات طلا و ۳.۵ میلیارد دلار برای واردات خودروی دست دوم تخصیص خواهند داد که هیچکدام برتری مهم سرزمین نیست، ولی منافع گروههای ذیسود را تامین میکند.
بانک مرکزی و وزارت اقتصاد نمی توانند جلوی افزایش قیمت دلار را بگیرند
راغفر در قسمت فرد دیگر از سخن بگوییدهای خود او گفت: اکنون هیچ کالایی نیست که با دلار ۸۵ هزار تومانی داخل سرزمین شده باشد و همه کالاها با قیمتهای قبل داخل ایران شدهاند که زیاد با نرخ امروز دلار فاصله دارد، اما بازهم این گروهها با قیمتهای سرسامآور به فروش میرسند. به این علت، ذیسودهای گردنکلفت و پرقدرتی در این عرصه وجود دارند که صحنهگردان مهم اقتصاد سرزمین می باشند، اما مشکلات ارزی به اسم بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و … همه میشود.
این تحلیلگر اقتصادی اصرار کرد: این سخن بگوییدها به این معنی نیست که مسئولان دولتی تقصیر ندارند، ولی مسئله قابل دقت این است که به طور کلی، دولت نقش تعیینکنندهای در تعیین قیمت ارز ندارد، این در حالی است که افزایش قیمت ارز، مهمترین محرک تورم در سرزمین است و فسادهای زیاد بزرگی را از قبل نوسانات ارزی در سرزمین رقم زدهاند که تبدیل شکلگیری کانونهای زیاد قوی اقتصادی و سیاسی شده و عملا دولت در تسخیر این کانونها است؛ به این علت اینگونه نیست که بانک مرکزی یا وزارت اقتصاد بتوانند جلوی افزایش قیمت ارز را بگیرند، ولی این کار را انجام ندهند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: بانک مرکزی هیچ نقشی در افزایش قیمت دلار و کنترل بازار ندارد. یقیناً نهتنها بانک مرکزی، بلکه دولت نیز در این عرصه نقش تعیینکننده خاصی ندارد. در دولت قبل هم همینطور می بود. دولت قبل هم اختیار تصمیمگیری نداشت و تحول ماهوی در نظام تصمیمگیری اقتصادی از دولت قبل تا کنون پیش نیامده است. در ۳۵ سال قبل این فرآیند ادامه داشته و هر روز هم نقش مافیا قوت گرفته است.
منافع ملی، قربانی منافع الیگارشها و مافیاها شده است
راغفر در جواب به این سوال که در این چنین شرایطی، آیا دولت میتواند راهکاری را برای کنترل بازار ارز اجرا کند، به دیده بان ایران او گفت: دولت اکنون ارزی ندارد که بخواهد ارزپاشی کند. ارزپاشیها را قبلا انجام دادهاند و منافع ملی قربانی منافع الیگارشها و مافیاها شده است و ارزی وجود ندارد که بخواهند با آن، بازار را مدیریت کنند. دولت کارهای نیست، به نظر من، باید به مسئولین مهم سرزمین این اخطارها و هشدارها را بدهند که ادامه این وضع، پایههای سیاسی سرزمین را تخریب خواهد کرد، پایههای اقتصادی و اجتماعی را هم زمانها است تخریب کرده و از اینجا به سپس باید انتظار داشته باشیم پایههای سیاسی زیاد تر از آن چیزی که تا بحال صدمه خورده، صدمه بخورد. مساله زیاد روشن، این است که باید بین بقای خودشان یا بقای مافیاها و الیگارشها تصمیم بگیرند و یک کدام را انتخاب کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا در ادامه گفت: آنطور که نشان داده میشود، دولتیها اصلا اختیاری ندارند که تصمیم بگیرند. با تصمیماتی که در رابطه تخصیص ارز در سرزمین گرفته میشود، معلوم است که اختیاری ندارند. اگر این حالت ادامه اشکار کند باید صدمههای سیاسی را هم مسئولین مهم سرزمین برعهده بگیرند.
قیمت دلار به ۱۰۰ هزار تومان و زیاد تر هم میرسد/ حالت بازار ارز، خوراک براندازی است
راغفر در آخر با اشاره به این که قیمت ارز به صد هزار تومان و زیاد تر از آن هم میرسد، فرمود: شواهدی برای این اتفاق وجود دارد. اکنون ۴ میلیارد دلار طلایی را که از خارج داخل کردهاند، با نرخ دلار ۱۱۰ و ۱۲۰ هزار تومان میفروشند. هنگامی این طلا را به سکه تبدیل میکنیم، نرخ دلار تقریبا ۱۱۰ هزار تومان محاسبه میشود.
وی در آخر خاطرنشان کرد: با این شرایط دلار به بالای ۱۱۰ هزار تومان می رسد این اوضاع فاجعه است. به نظر من اینها خوراک براندازی است و عناصر خارجی هم بهشدت در این حوزه فعال می باشند. عناصر و مزدورانشان چه در رسانهها و چه در کانونهای دانشگاهی و مراکز تصمیمگیری سرزمین قویاً فعال می باشند.
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکارها
منبع