دانشمندان «سن دقیق پیر شدن» را کشف کردند_آینده
به گزارش آینده
پژوهشگران با مطالعه و ردیابی هزاران مولکول گوناگون از افراد ۲۵ تا ۷۵ ساله، دو موج عمده از تغییرات مرتبط با سن را یک بار در نزدیک به ۴۴ سالگی و بار دیگر در ۶۰ سالگی شناسایی کردهاند.
آنان میگویند پیر شدن در واقع به طور عمده در این سنین خاص رخ میدهد.
پروفسور مایکل اسنایدر، متخصص ژنتیک در دانشگاه استنفورد و نویسنده ارشد این مطالعه، در این باره میگوید: «ما فقط در طول زمان کم کم تحول نمیکنیم. در حقیقت برخی تغییرات به طور دفعی و دیدنی رخ خواهند داد.»
او گفت: «به نظر میرسد اواسط دهه ۴۰ زندگی، همانند اغاز دهه ۶۰، زمان تغییرات دیدنی بوده و صرف نظر از این که به چه دستهای از مولکولها نگاه میکنید این قضیه در رابطه کلیت همه آنها صادق است.»
پژوهشگران در این تحقیق مثالهای آزمایشگاهی از خون، مدفوع، پوست و مخاط دهان و بینی ۱۰۸ داوطلب را که هر چند ماه یک بار برایشان ارسال میشد برای نزدیک به ۷ سال مورد پیگیری قرار دادند.
آنان سپس ۱۳۵ هزار مولکول گوناگون آرانای (شامل پروتئینها و متابولیتها) و میکروبها (شامل باکتریها، ویروسها و قارچهای ساکن در روده و روی پوست شرکتکنندگان) را تجزیه و تحلیل کردند.
به حرف های محققان، بسیاری زیاد تر مولکولها و میکروبها در طول زمان تحول عمدهای نمیکرد و دگرگونیها وقتی رخ میداد که افراد در اواسط دهه ۴۰ و اغاز دهه ۶۰ زندگی خود بودند.
دکتر اسنایدر در این خصوص میگوید: «شدت گرفتن پیری در اواسط دهه ۴۰ زندگیها غیرمنتظره می بود. در ابتدا فکر میشد که این نتیجه تغییرات قبل از یائسگی در زنان است که نتایج را برای کل گروه تحول میدهد. اما دادهها نشان داد که تغییرات شبیهی نیز در مردان در اواسط دهه ۴۰ زندگی آنها حادث میشود.»
دکتر شیائوتائو شن، محقق در دانشگاه فناوری نانیانگ سنگاپور و از نویسندگان این مطالعه، نیز در این باره او گفت: «این مشخص می کند که اگرچه یائسگی یا قبل از یائسگی امکان پذیر در تغییرات مشاهدهشده در زنان در اواسط دهه ۴۰ زندگی نقش داشته باشد، اما به گمان زیادً عوامل مهم فرد دیگر نیز بر این تغییرات در مردان و زنان تأثیر میگذارند.»
موج اول تغییرات شامل مولکولهای مرتبط با بیماریهای قلبی عروقی و توانایی متابولیسم کافئین، الکل و لیپیدها می بود. موج دوم تغییرات اما مولکولهای دخیل در تنظیم ایمنی، متابولیسم کربوهیدرات و کارکرد کلیهها را در بر میگرفت.
دانشمندان میگویند مولکولهای مرتبط با پیری پوست و ماهیچه در هر دو زمان تحول کردند.
تحقیقات قبلی نشان داده می بود که افزایش سن امکان پذیر در سن ۷۸ سالگی اتفاق بیفتد، هرچند مطالعه تازه موفق نشد این را تایید کند چرا که مسنترین شرکت کنندگان ۷۵ سال سن داشتند.
این الگو با شواهد قبلی مطابقت دارد که مشخص می کند خطر ابتلا به تعداد بسیاری از بیماریهای مرتبط با افزایش سن به طور تدریجی افزایش نمییابد، بلکه این اتفاق به طور دفعی و با شدت بالا اتفاق میافتد. همچون خطر ابتلا به آلزایمر و بیماریهای قلبی عروقی که بعد از عبور از۶۰ سالگی افزایش شدیدی نشان خواهند داد.
تحول در متابولیسم الکل نیز میتواند ناشی از افزایش مصرف در اواسط دهه ۴۰ زندگی افراد در روبه رو با یک دوره استرسزا از زندگی باشد.
به حرف های نویسندگان، افزایش ورزش و فعالیت بدنی در دورههای از دست دادن سریع تر عضله میتواند به مقابله با پیری در این برهههای حساس وقتی پشتیبانی کند.
دکتر اسنایدر در این خصوص میگوید: «من معتقدم که باید تلاش کنیم تا وقتی که تا این مدت سالم هستیم، سبک زندگی خود را تنظیم کنیم.»
نتایج مطالعات تازه در نشریه علمی «Nature Aging» انتشار شده است.
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکارها